Zwanger zijn en bevallen in het buitenland is vaak een totaal andere ervaring dan in Nederland. Het is erg leuk om te zien hoe het in andere landen toe gaat op dit gebied!
Janna schreef dit superleuke artikel over 5 bijzondere tradities op het gebied van de geboorte van een kind!
Kindje geboren? 5 opmerkelijke tradities van over de hele wereld!
Finland: starterpakket van de overheid
In Finland krijgen mama’s in spe een ‘starterspakket’ met een aantal essentiële spullen die je nodig hebt bij de komst van een baby. En dat is best uitgebreid. Van kleertjes over luiers tot lakens en zelfs speelgoed, alles zit in het pakket.
De traditie bestaat al sinds 1938 en was toen vooral gericht op families met een lager inkomen. Het idee erachter was dat elk kindje zo een gelijke start krijgt van z’n leven. Sinds 1949 krijgt elke mama in spe een startpakket op de stoep.
En het beste van al? Niet alleen zwangere mama’s, maar ook adoptieouders krijgen zo’n pakket!
China: roodgeverfde eieren
In China vieren ze de geboorte van een kindje niet meteen. Pas wanneer de baby één maand oud is, organiseren ouders een ‘Volle Maan Ceremonie’, waarbij ze familie en vrienden uitnodigen. Het is dan de gewoonte dat je cadeaus meebrengt voor de baby en de ouders.
Als ouders laat je je gasten natuurlijk niet met lege handen naar huis gaan, maar Chinese ouders geven een wel heel speciaal cadeautje: roodgeverfde eieren. Bij ons zijn gekleurde eieren vooral een traditie met Pasen.
In China heeft dit drie betekenissen: rood is de kleur van het geluk, de ovale vorm staat symbool voor een lange levensduur en het ei verwijst naar het veranderproces van het leven. Mooi toch?
Maleisië: mama centraal
In de Maleisische traditie staat de mama in het middelpunt. Na de geboorte gaan kersverse mama’s in ‘pantang’ ofwel 44 dagen lang met de baby in afzondering. De kersverse mama krijgt zo de kans om te herstellen van de geboorte en haar enige taak is de baby verzorgen.
Om te relaxen krijgt de mama regelmatig hot stone massages en een full body exfoliation die haar huid laat stralen en zo haar gezondheid en vrouwelijkheid accentueert. Nieuwe mama’s mogen bovendien geen zware lasten tillen en de huishoudelijke taken komen op de schouders van de papa, familie of een ingehuurde huishoudhulp terecht.
Klinkt heerlijk!
Nigeria: it takes a village
In Nigeria krijgen baby’s een warm welkom. Bij de Yoruba-stam krijgen baby’tjes een week na de geboorte een aantal cadeautjes: water om vijanden weg te houden, palmolie voor een stressvrij leven, kolanoten voor een lang en gezond leven en zout en peper om alles opwindend en pittig te houden.
Een belangrijk onderdeel van dit welkomstritueel is Omugwo, het eerste badje dat gegeven wordt door de grootmoeder of, wanneer zij er niet meer is, een tante of vriendin. Dit eerste badje symboliseert dat de mama er niet alleen voor staat en dat de gemeenschap er altijd zal zijn om haar te helpen.
Brazilië: cadeautjes voor de bezoekers
In Brazilië beginnen de festiviteiten nog voor de baby geboren is! Mama’s in spe bereiden mandjes voor die later uitgedeeld worden aan wie op bezoek komt. De mandjes bevatten vaak snoep, koelkastmagneetjes, gepersonaliseerde notitieboekjes en kleine parfumflesjes met de naam van de baby.
Klinkt heel erg als de geboortekaartjes en de geboorte bedankjes die wij geven bij de geboorte van een baby.
Wat zijn de lokale gebruiken in jouw regio?
Verwacht je zelf een kindje en woon je ondertussen in het buitenland? Dan komt er heel wat op je af. Met deze zwangerschapschecklist ben je alvast goed voorbereid.
Check zeker ook even de lokale gebruiken.
Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan als er plots buren of vrienden voor je deur staan met een wel heel vreemd cadeautje.
Nawoord
Dankjewel Janna voor dit super interessante artikel! Ik vind het altijd weer leuk om te lezen hoe het in andere landen gaat.
Ik kreeg helemaal zin om de tradities die in Nederland zijn te bedenken.
- Beschuit met muisjes
- Geboortebord in de tuin
- Kraamhulp
- Gender reveal
- Babyshower
Leestips
Weet jij nog meer typisch Nederlandse gebruiken en tradities?
Geen opmerkingen
Een reactie posten