En het was ook de motivatie van Lineke Breukel en haar man Gerard. Samen met hun volwassen zoon verruilden ze hun eengezinswoning in een kleine gemeente in de omgeving van Den Haag, voor een vakantiewoning ergens in de Zweedse bossen. Die vakantiewoning werd hun vaste woning.
In haar boek Zweedse buren schrijft ze over het beslissingsproces, het eerste jaar als emigrant en al hun beslommeringen en belevenissen in Zweden.
Frustrerend Nederlands
Helaas doet ze dat in bijzonder slecht geschreven Nederlands. Dat maakt dit boek lastig leesbaar. Het boek staat vol met zinnen als: 'Tegelijk deed ik mijn best doend.'
Maar wat dit boek toch de moeite waard maakt is de aandacht voor de emotionele beleving van een emigratie. Ook al is het allemaal erg hap snap, Lineke schrijft regelmatig over het proces wat je doormaakt als je je vaderland achterlaat. Er is volgens haar een soort herprogrammeringstijd nodig om:
'alle lijntjes door te knippen die mij mentaal en emotioneel nog in mijn oude vaderland houden. Het is namelijk net of mijn lichaam hier is maar mijn ziel maar ten dele.'
Ook geeft ze eerlijk toe dat ze de rust die ze zochten (nog) niet hebben gevonden.
Conclusie over Zweedse Buren
Zweedse buren biedt vooral een kijkje je in de emoties en belevingen van Lineke Breukel. Dat maakt dit boek minder interessant voor mensen die praktische informatie willen over emigreren naar Zweden, of mensen die een kijkje willen in het leven van Nederlanders in Zweden.
Omdat het vrij slecht geschreven is, komt helaas ook de emotionele kant van emigreren niet goed uit de verf.
Praktische informatie
Zweedse buren is voor 16,95 te koop bij bol.com.
Lineke houdt een blog bij over haar leven in Zweden.