Emigreren naar Marokko: Farah Yousfi

emigreren naar Marokko
Tweeëneenhalf jaar geleden emigreerde Farah Yousfi (35) met haar man en drie kinderen naar Oujda, een stad in het noordoosten van Marokko.

Tot dan toe was Marokko hun vaste vakantieland. Maar Farah en haar man besloten er een leven op te bouwen, hun Marokkaanse roots te ontdekken en die mee te geven aan hun 14-jarige zoon en twee 12-jarige dochters.

Farah is geboren en getogen in Rotterdam, maar woonde de laatste twaalfeneenhalf jaar in Nederland in de stad Helmond. Daar werkte ze als zorgcoördinatrice bij een thuiszorgbureau.

Dit is het verhaal van haar emigratie van Nederland naar Marokko!

Overgang Nederland Marokko


'Ik vond de overgang van Nederland naar Marokko enorm spannend. Achteraf bezien kwam er best veel bij kijken. Ik had een beetje onderschat hoeveel er geregeld en gedaan moest worden.

Ik kende Marokko enkel als een vakantieland. En tijdens vakanties doe je andere dingen dan in het dagelijks leven. Daardoor wist ik niet zo goed wat ik precies kon verwachten. Het was even zoeken, maar ik vond heel snel mijn draai. Maar je blijft hoe dan ook vergelijkingen maken met Nederland.

Het was even zoeken naar de juiste dagindeling en dagbesteding. Voor mij was het belangrijk dat de kinderen verder gingen met waar ze mee bezig waren in Nederland. Voor ik het wist reed ik op de woensdag en zaterdag weer heen en weer naar verschillende sporten, clubs en bijlessen.


Boodschappen doen: zoveel keuze!


Boodschappen doen kostte me in het begin erg veel tijd. De supermarkten zijn vrij groot met een ruime keuze aan producten. Voor ik het wist, stond ik een half uur uit te zoeken welke merk spaghetti ik moest nemen. En van elk product moest ik uitzoeken welke het voordeligst, lekker, gezond en goed was.

Koken


Koken vond ik in het begin ook erg lastig. De eettijden veranderden en ik moest mijn standaard recepten hier en daar wat aanpassen door gebrek aan bepaalde kruiden, groenten of producten, waardoor het soms toch nét iets anders smaakte.

De positie van de vrouw in Marokko


Marokko is geen conservatief land. De positie van de vrouw is wel oké. Vrouwen zijn vrij om te doen wat ze willen. Hoe de vrouw haar leven invult hangt vaak van de welvaart van haar ouders/echtgenoot af. Vrouwen uit/in arme gezinnen hebben een hard en moeilijk leven. Ze haken op jonge leeftijd van school af om hard te werken voor een laag inkomen. Vrouwen uit/in welvarende gezinnen hebben een veel beter leven op zowel economisch als maatschappelijk niveau.

Opvoeden in Marokko

Marokko is een land van uitersten: rijk en arm. Bij beide groepen is respect voor volwassenen/ouderen heel erg belangrijk.

De middenklassers en rijkeren voeden hun kinderen wat mij betreft iets te beschermend en met hoge verwachtingen op. Kinderen zijn hierdoor weinig zelfstandig. Ze worden door schoolbusjes opgehaald terwijl ze vlakbij wonen. De druk om hoge cijfers te halen is erg hoog. Kinderen worden geacht om zich de gehele dag correct te gedragen en zich vooral niet vies te maken.

Kinderen uit armere gezinnen worden wat vrijer opgevoed en tonen wat meer zelfstandigheid.

Een dag uit mijn leven in Marokko


  • 8 - 11.45: De kinderen gaan naar school. In die tijd rommel ik meestal wat thuis en bereid alvast het eten. 
  • 13.00 In Marokko eten we onze warme maaltijd rond een uur of één. 
  • 14.00 Om twee uur breng ik de kinderen weer naar school. Van 14 uur tot 17:45 heb ik tijd voor mezelf. Dan hang ik thuis op de bank of ga winkelen.
  • 17.45 Om 17:45 haal ik de kinderen op. In principe is het rond dit tijdstip gebruikelijk om een Marokkaans thee/koffie uurtje te houden. Het hangt een beetje van de kinderen af wat ze na school willen eten. 
  • De kinderen maken hun huiswerk en dan is het alweer tijd om naar bed te gaan. 

De weekenden zijn voor uitstapjes.

Zwemlessen en kinderfeestjes in Marokko


Er zijn verschillende zwemverenigingen die zwemlessen aanbieden. Ik had het niet verwacht maar er zitten best veel kinderen op zwemles. Bepaalde ambtenaren krijgen korting op zwemlessen voor hun kinderen.

Op de school van mijn kinderen worden zwemlessen aangeboden. En om het aantrekkelijk te maken voor de ouders worden de kinderen gebracht en opgehaald door de school. De kosten voor het zwemmen zijn uiteraard voor de ouders.

Kinderfeestjes worden uitbundig gevierd. Hoe rijker de ouders hoe groter het feestje.

Werken in Marokko 


In Marokko werken ze op een andere manier fulltime dan in Nederland. Tussen de middag tref je nauwelijks kantoorpersoneel, en veel winkels sluiten. Werk wordt bijna overal onderbroken tussen 12 en 15 uur. De middaguren worden gebruikt om met het hele gezin te eten en uit te rusten.

De kinderen worden opgehaald (of door schooltransport thuis gebracht) en beide ouders zijn dan thuis. In principe is dit een fulltime baan. Daarom hebben de meeste vrouwen een fulltime baan, want het sluit aan bij het gezinsleven.

Een eigen zaak opzetten is hier eerder regel dan uitzondering. Huizen worden in Marokko bijna altijd met ruimte voor een winkel of atelier gebouwd. Veel vrouwen runnen bijvoorbeeld naaiateliers, zo behouden ze de vrijheid om te werken wanneer het ze uitkomt.

School en kinderopvang in Marokko


In onze streek kun je de crèches op de vingers van één hand tellen. Vaak passen grootmoeders op hun kleinkinderen.

Reguliere en privéscholen


De schooltijden worden door de scholen zelf bepaald. In Marokko heb je de keuze tussen een reguliere school (van de overheid) en een privéschool. Ouders zoeken meestal een school uit die aansluit bij hun werktijden. Kinderen worden opgehaald en thuisgebracht door schooltransport. Vanaf 2,5 jaar kunnen kinderen naar een voorschool. Dit is een onderdeel van een privéschool.

Schooluniform


De kinderen dragen hier een schooluniform. Ik was er eerst best cynisch over, maar een schooluniform is voor moeders één van de beste uitvindingen! Geen discussies meer over kledingkeuzes, en ik heb minder was!


Wat ik fijn vind aan Marokko


Ik geniet van het lekkere weer hier. Alhoewel het soms wel erg heet is, en ik naar typisch Hollandse weer verlang. Marokko is hectisch, maar tegelijkertijd ook relaxed. Niemand lijkt haast te hebben, wat soms erg frustrerend kan zijn. De georganiseerde chaos op straat blijft me verbazen. Alles loopt gewoon zoals het zou moeten gaan, maar met heel veel drukte en lawaai.

Ook het verschil tussen arm en rijk is opvallend. Desondanks vind je onder de armen dankbaarheid en rust. Dit vind ik erg mooi en ik heb daar veel van geleerd. Wij kunnen nachten wakker liggen van luxeproblemen terwijl deze mensen vrede ervaren en van dag tot dag genieten van wat ze (wel) hebben. Ook hebben de mensen meer oog voor elkaar. Sociale controle vind ik persoonlijk niet prettig, maar er zal niemand met honger in slaap vallen. Dat vind ik mooi.

Marokko is en blijft een derde wereld land. Ze ontwikkelen zich goed maar toch mis je dingen die in Nederland vanzelfsprekend zijn. In Nederland is de dienstverlening op administratief gebied en de gezondheidszorg beter ontwikkeld en geregeld. Het enige voordeel aan de gezondheidszorg hier is dat je altijd bij een specialist terecht kunt. Je kunt met je gezondheidsklachten eerst de huisarts bezoeken, maar niemand zal je weerhouden om direct een specialist te bezoeken. Dat is een kwestie van een nummertje halen bij de balie en wachten op je beurt. Er is geen maandenlange wachtlijst. De mensen in Marokko leven relaxter en met de dag. Ik denk dat gehaast Nederland daar best een voorbeeld aan kan nemen

Integreren in Marokko


Ondanks dat ik Marokkaans ben, ben ik niet zo goed op de hoogte van de do’s en dont’s. Ik vraag vaak aan familie wat er verwacht wordt bij bepaalde gelegenheden, en bepaal of ik er in mee ga of niet. Het is daardoor soms wel lastig om me te mengen onder de locals. Er is toch sprake van een mentaliteitsverschil. Een praatje maken met de moeders op school en in clubs vind ik altijd wel leuk en soms zelfs leerzaam. In principe trek ik voornamelijk op met andere emigranten uit Nederland. Ons kent ons!

Heimwee naar Nederland 


Heimwee naar Nederland duikt zo nu en dan wel eens op. Vooral met feestdagen. Maar gelukkig maakt de technologie van tegenwoordig het ons gemakkelijk. Je kunt alles live volgen. De hele dag sturen we foto’s over en weer, zo missen ze in Nederland niets van ons en wij niets van hen. Lang leve whatsapp en gratis bellen naar het buitenland.

Mijn tips voor emigranten


Emigreren is een avontuur. Je weet niet echt waar je naar toe gaat, en wat je te wachten staat. Hoe goed je jezelf ook probeert voor te bereiden. Het is niet niks om huis en haard achter te laten. Maar niet geschoten is altijd mis!

Als iemand mij vragen stelt over emigratie dan vraag ik al snel of ze kinderen hebben, en zo ja meteen ook naar de leeftijden. Het is voor kinderen best een heftige (emotionele) verandering. Je rukt ze als het ware uit de ene samenleving, en plaatst ze in een totaal andere samenleving met de verwachting dat ze hierop normaal reageren. Dit moet maar net goed gaan.

En daarbij, je wilt ze een goed perspectief bieden en vooral zekerheid. Daarom adviseer ik altijd om deze stap te nemen als er nog geen kinderen zijn, of in ieder geval wanneer ze jong zijn. En als laatste wil ik toevoegen dat er altijd een weg terug is, als het toch niet was wat je voor ogen hield. Je bent een ervaring rijker en dat neemt niemand je meer af. '

Meer weten over Farah?


Bezoek dan haar blog Happy Organized Home.

Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!

Enter your email address:


Delivered by FeedBurner
( Hide )
  1. Mooi om te lezen. Ik was helemaal niet bekend met het "systeem" van Marokko en ik zie en daar wel overeenkomsten met Turkije.

    BeantwoordenVerwijderen

© all rights reserved
made with by templateszoo