Gordijnen zijn waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je besluit te emigreren. Maar wist je dat omringende landen zich enorm verwonderen over de Nederlandse gewoonte om de gordijnen 's avonds open te hebben?
Er zijn vele artikelen te vinden waarin schrijvers uit andere landen zich afvragen waarom Nederlanders hun gordijnen niet dicht doen 's avonds.
Maar in Nederland hebben gordijnen en jaloezieën niet persé de functie van privacy. Soms hangen ze er simpelweg voor de sier. Zelfs speciale jaloezien op maat kun je prima open laten : )
De wonderlijke Nederlandse gewoonte om gordijnen open te laten!
Zo kopte CNN ooit: 'Why Dutch people don't mind you peering into their homes,' en schreef in het bijbehorende artikel:
'The Dutch themselves don't think it unusual. It's so interwoven in their culture that researchers have struggled to figure out exactly why people in the Netherlands care so little about their privacy. - CNN'
En kwaliteitsmagazine De Correspondent kopte boven een artikel over ervaringen van vluchtelingen in Nederland:
'Nieuwkomers verbazen zich over Nederland. Waarom hebben mensen hier ’s avonds hun gordijnen open?'
Waarom Nederlanders de gordijnen open laten
Hieronder een overzicht van mogelijke verklaringen die zijn geopperd voor de Nederlandse gewoonte om de gordijnen/lamellen/rolgordijnen etc. open te laten.
- Het is een manier om te laten zien dat je niets te verbergen hebt, en een eerlijk burger bent. Dit zou voortkomen uit onze protestants-calvinische traditie.
- Nederland is een dichtbevolkt land, en veel mensen hebben relatief kleine huizen. Door de gordijnen open te laten ervaar je meer gevoel van ruimte.
- Laten zien wat je hebt. Door je gordijnen open te laten gun je de wereld een kijkje in je woonomgeving.
In de meeste andere landen gaan de gordijnen wel degelijk dicht 's avonds. En soms zelfs al overdag.
Gesloten jaloezieën in Spanje
'Op websites van makelaars valt het al vaak al op: foto's van Spaanse interieurs, ook die zijn gemaakt om woningen onder toekomstige kopers of huurders aan te prijzen, zijn standaard in beeld gebracht met gesloten jaloezieën, gordijnen of rolluiken en lamplicht.'
Behalve dat met gesloten jaloezieën en gordijnen de warmte wordt buitengehouden, heeft het ook met de Spaanse cultuur te maken. De Spanjaarden hechten veel aan hun privacy.
Ook in buurland Duitsland doen ze 's avonds de gordijnen dicht, vertelt Christina Maxein in een interview in het RD. Zij vindt het overigens een gezellige gewoonte. Duitse dorpjes ogen veel donkerder, met al die dichte jaloezieën en gordijnen, aldus Christina.
Tot slot
Gordijnen zijn slechts één van de voorbeelden van (kleine) culturele verschillen waarmee je te maken kunt krijgen als je gaat emigreren. Juist omdat het zoiets kleins en vanzelfsprekends is, kan het verrassend zijn hoe anders het is in je nieuwe thuisland!
Dus als je in Nederland geen gordijnen hebt, of niemendalletjes die je altijd open hebt, bedenk dan dat je in je nieuwe thuisland wellicht wel goede gordijnen nodig hebt.
Lees ook Fietsen is voor losers in sommige landen.
Gebruikte bronnen: AD.nl, De Correspondent, Travel Valley, Dit mijn Thuis, GoeieVraag
Vond je dit een leuke post? Neem dan een gratis abonnement op Expat Mama's!
Geen opmerkingen
Een reactie posten