Zoek je emigreren naar Duitsland ervaringen?
Dan is het boekje Boeren, Burgers Duitselui van uitgeverij Grenzenloos leuke lektuur.
Emigreren naar Duitsland ervaringen
In het boekje Boeren, burgers, Duitselui vertelt Tjarda Kanters over de emigratie naar Duitsland met haar gezin dat bestaat uit zij, haar man en hun twee kinderen. Ze emigreren naar het Duitse Rheinland Pfalz om daar samen met Tjarda's broer en vrouw een kaasboerderij te beginnen.
Hobbyboerderijtje in de Achterhoek
Voor de emigratie woont het gezin met veel plezier in een hobbyboerderijtje in het kleine dorpje IJzerlo vlakbij het dorp Aalten in de Achterhoek. Door de emigratie van haar broer naar Duitsland, ontstaat de gedachte bij Tjarda en haar man om ook naar Duitsland te emigreren.
Het leven in Nederland was ook fijn
Wat ik bijzonder vind aan Tjarda's verhaal is dat ze beslist niet ontevreden waren over hun leven in Nederland. Sterker nog, de zomer voor hun emigratie zeiden ze nog hoe blij ze met hun leven waren. Daarnaast omschrijft Tjarda zich als NIET een 'stoere, onverschrokken avonturier'.
Emigreren naar Duitsland zorgverzekering: Krankenkasse
De Duitse zorgverzekering heet Krankenkasse. Tjarda lijkt haar Krankenkasse zonder al teveel gedoe geregeld te hebben.
Familienkasse gedoe
Meer gedoe heeft ze met de Familienkasse. Vanuit de Familienkasse krijg je in Duitsland als ouders zogenoemd Kindergeld. In Nederland is dat de kinderbijslag. Tjarda's kinderbijslag in Nederland is al gestopt omdat ze 'recht heeft' op het Duitse kindergeld.
Maar een bitse Duitse telefoniste zegt tegen Tjarda dat ze geen Kindergeld krijgen omdat ze geen belasting betalen in Duitsland. Dus hebben ze ook geen recht op toeslagen volgens deze dame.
Verbouw perikelen
Omdat ze de boerderij waar ze gaan wonen grondig willen verbouwen, woont het gezin tijdelijk in een caravan.Tjarda droomt van een knus, huiselijk en tikje Scandinavische huis met een gezellige woonkeuken met een mooie, robuuste tafel in het midden. Er staan helaas geen foto's in het boek, maar ik zie het gewoon voor me.
Een knusse keuken met in het midden een mooie robuuste tafel waaraan het hele gezin verzamelt. Niet alleen voor maaltijden maar ook voor spelletjes. Kortom de keukentafel als een centrale plek in huis, waar alles samenkomt.
Robuuste tafel in de woonkeuken
Bij robuustetafels.be kun je tafels zelfs helemaal naar eigen wens laten maken. Dat vind ik ideaal, want niet elke keuken is geschikt voor de standaard formaten voor tafels.
Zo hebben wij in onze keuken de tafel uit het ouderlijk huis van mijn vader. Die tafel is ruim 2 meter lang, maar slechts 80 centimeter breed! Dat formaat kun je nergens kant en klaar kopen. Maar voor ons zou een brede tafel niet passen in de keuken.
Kloostertafel
Een prachtig voorbeeld van een tafel voor een woonkeuken vind ik een zogenoemde kloostertafel. Voordeel is dat niemand last heeft van tafelpoten. Hieronder een prachtige tafel die ik tegenkwam op Robuuste tafels:
Leidingen en riolering
Het eerste project zijn de leidingen en riolering. Daarna volgt de beton vloer. Maar in Duitsland mag je niet zelf leidingen en bedrading aanleggen, schrijft Tjarda. Dat moet een loodgieter en elektricien doen. Dat zorgt helaas voor vertraging van de renovatie.
Badkamer
Ook met de badkamer gaat het allemaal minder vlot dan gehoopt. Tjarda schrijft dat ze haar plannen voor de inrichting van de badkamer wel 99 keer heeft aangepast. Uiteindelijk kiest ze voor wandbekleding in de badkamer die makkelijk is schoon te maken en niet schimmelt.
15 emigreren naar Duitsland ervaringen van Tjarda
- Tjarda mag niet in haar eentje hun auto 'Duits maken,' omdat de auto op naam van haar man Dave staat. Haar man moet dit zelf doen.
- In Duitsland mag je een zogenoemd 'wensnummerbord' aan vragen en kun je zelf je letters op je nummerbord kiezen.
- Hoewel de voorrangsregels in Duitsland hetzelfde zijn als in Nederland, en rechts voorrang heeft, observeert Tjarda dat iedereen stopt! Ook degene die voorrang heeft. Dat schiet niet op dus.
- Sinterklaas heet in Duitsland Sankt Nikolaus, en lijkt volgens Tjarda op een 'bizar slecht verkleedde Kerstman'.
- In Duitsland is amper kerstverlichting bij mensen in tuinen.
- Kerstmis op school is veel ingetogener dan in Nederland. Kinderen dragen hun gewone kleding, en er zijn niet allerlei hapjes die ouders moeten maken maar 'kinderpunsch en lebkuchen'.
- Duitse instanties willen overal bewijs van zien. Zelfs voor een prepaid telefoonkaartje van 10 euro moest Tjarda's broer eerst facetimen met een medewerker van het telefoonbedrijf voordat hij ermee kon bellen.
- Duitse kinderen hebben vrijwel het hele jaar buiten een muts op!
- Heeft je kind luizen? Dan moet je daar in Duitsland mee naar de dokter!
- Een ziek kind mag pas weer naar school als het door de dokter gezond is verklaard.
- Tot het zesde levensjaar zijn schoolse activiteiten waardoor het kind iets leert taboe! Zelfs een lijntje trekken als voorbereiding op schrijven mag niet. Maar is je kind eenmaal zes, dan krijgt het ook meteen huiswerk ook.
- Zwemdiploma A heet in Duitsland Seepferdchen. Tjarda omschrijft het als een 'matig aftreksel van het zwemdiploma A'. Afzwemmen is trouwens heel simpel in Duitsland. Het kind wordt tijdens de les even apart genomen. Het moet 1x in de volle lengte zwemmen, een ring van de bodem pakken en in het water springen. En voila! Het diploma. Een stuk makkelijker dan in Nederland dus. De meeste Duitse ouders stoppen hierna al met de zwemlessen.
- Op de eerste schooldag krijgen kinderen een Schultüte gevuld met snoep.
- Duitsers zijn minstens zo bureaucratisch als Nederlanders volgens Tjarda.
- Duitsers zijn gek op gummibeertjes.
- Bellen, facetimen en skypen komt er bij Tjarda en haar gezin amper van. Ze gaan zo op in hun nieuwe leven dat het er gewoon niet van komt schrijft ze. Bovendien worden haar kinderen er helemaal onrustig van.
Geen opmerkingen
Een reactie posten